گوشت از مهمترین و اصلیترین مواد غذایی در برنامه غذایی جوامع امروزی است. از نظر طب سنتی هر یک از انواع گوشت قرمز و سفید از جمله گوشت مرغهای محلی و ماشینی، گوشت ماهی، میگو، بلدرچین، شترمرغ، گاو، بز و گوسفند هر یک مزاج و طبع خاص خود را دارند و از همین رو هم باید در مصرف آنها مزاج شناسی انواع گوشت را مد نظر قرار داد. در این مقاله از گلدن اپال بر اساس طب سنتی دکتر خیراندیش مروری بر طبع انواع گوشت خواهیم داشت.
مزاج انواع گوشت قرمز و سفید
در جدول زیر مزاج و طبع انواع گوشت گاو، گوساله، گوسفند، بز، بزغاله، شتر، میگو، ماهی، تخم ماهی، خاویار، مرغ محلی، مرغ ماشینی، خروس، بلدرچین، شترمرغ، غاز، کبک، قرقاول و گنجشک همراه با مواد مصلح کننده آنها آورده شده است. علاوه بر این، طبع پاچه، مغز، زبان، دل، قلوه و سیرابی نیز نشان داده شده است.
بیشتر بخوانید: لازانیا اسفناج با سس گوشت و قارچ با تصاویر مرحله به مرحله
نوع گوشت | طبع | مصلحات |
بوقلمون | گرم و تر | گشنیز و سماق |
گوساله | سرد و تر | دارچین، نعناع، فلفل، سیر، پیاز، سماق، مرزه و زعفران |
گوسفند | گرم و تر | گشنیز، سماق و مرزه |
پاچه | گرم و تر | گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل و دارچین |
جگر سفید | گرم و تر | شاه زیره، خیساندن در سرکه و سپس کباب کردن و دارچین |
جگر سیاه | گرم و تر | ادویه گرم، نمک، دارچین، گشنیز، شاه زیره، سرکه و کباب نمودن |
زبان | گرم و تر | طبخ با سرکه و یا گشنیز خشک، زیره، خولنجان و مرزه |
مغز | گرم و تر | نمک، آویشن، دارچین، زیره و انواع ترشی طبیعی |
غاز | گرم و تر | آب انار، زیره، دارچین، فلفل و زنجبیل |
سار | گرم و تر | آب انار، آبغوره، سرکنگبین ترش مزه، دارچین و هل |
مرغ محلی | گرم و تر | ادویه گرم و سرکنگبین |
میگو | گرم و تر | شاه زیره، شربت انار، نعناع و سرکه |
آهو | گرم و خشک | سماق، گشنیز، مرزه، پختن با روغن بادام یا کنجدو سرکنگبین |
گوشت و تخم اردک | سرد و تر | پختن با سرکه، کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین و سرکنگبین |
بلدرچین | گرم و خشک | روغن کنجد، روغن بادام، آب انار و روغن زیتون |
گاو | سرد و خشک | سرکه، آبغوره و روغن های گیاهی |
گوزن | گرم و خشک | سرکه، آبغوره و روغن های گیاهی |
دل | گرم و خشک | آویشن، زیره ، فلفل، گلپر، خواباندن در روغن کنجد و بعد کباب کردن |
شتر | گرم و خشک | جوشاندن با روغن زیتون، پختن با نمک و شوید، فلفل، سرکه و زیره |
شتر مرغ | گرم و خشک | سرکه و روغن |
قرقاول | گرم و خشک | سرکنگبین |
گنجشک | گرم و خشک | آب انار، آبغوره، سرکنگجبین ترش، دارچین و هل |
کبوتر | گرم و خشک | پختن با آبغوره و سرکه، کاسنی، کرفس، سماق، شوید، تره و نخود |
کبک | گرم و خشک | انواع ترشی طبیعی و سرکنگبین |
خروس | گرم و خشک | سرکه، آبغوره، انواع روغن گیاهی، ادویه گرم و سرکنگبین |
تخم ماهی | گرم و خشک | زنجبیل و سرکنگبین |
کباب | گرم و خشک | سماق، گشنیز، فلفل و سرکنگبین |
بز | سرد و خشک | نمک، فلفل، پیاز، دراچین، زیره، میخک، بادام، نارگیل و خرما |
قلوه | سرد و خشک | کباب با روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین، مصطکی و شاه زیره |
سیرابی | سرد و خشک | گلپر،سرکه، مرزه، زنجبیل و دارچین |
انواع ماهی | سرد و تر | پختن با دنبه یا کنجد، زنجبیل، آویشن، عسل، گلنگبین و ادویه گرم |
سفیده تخم مرغ | سرد و تر | ادویه گرم، نمک، دارچین و پیاز |
گوشت پرندگان آبی | سرد و تر | پختن با سرکه، کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین و سرکنگبین |
تخم پرندگان آبی | سرد و تر | پختن با سرکه، کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین و سرکنگبین |
مرغ ماشینی | سرد و تر | کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین و سرکنگبین |
انواع گوشت دارای طبع گرم
بیشتر انواع گوشتها در طب سنتی دارای طبع و مزاجی گرم هستند که باید در گنجاندن آنها در برنامه غذایی به مصلحات آنها هم دقت داشت. لیست انواع گوشت قرمز و سفید دارای طبع گرم در زیر آورده شده است.
- بوقلمون
- گوسفند
- پاچه
- جگر سفید
- جگر سیاه
- زبان
- مغز
- غاز
- سار
- مرغ محلی
- میگو
- آهو
- بلدرچین
- گوزن
- دل
- شتر
- شترمرغ
- قرقاول
- گنجشک
- کبوتر
- کبک
- خروس
- تخم ماهی
- کباب
بیتر بخوانید: با کینوا چه غذایی میشه درست کرد؟ طرز تهیه خوراک کینوا و قارچ ساده و خوشمزه
انواع گوشت دارای طبع سرد
علاوه بر گوشتهای دارای طبع گرم برخی از گوشتهایی هم در سفره ما ایرانیها جای دارند که دارای طبع سرد هستند. انواع ماهی و گوشت گاو و گوساله از مهمترین آنها هستند. در زیر لیست انواع گوشت دارای طبع سرد آورده شده است.
- گوساله
- گوشت و تخم اردک
- گاو
- قلوه
- سیرابی
- انواع ماهی از جمله قزلآلا، کپور، آزاد یا سالامون، شیر، تیلاپیا و سفید
- گوشت و تخم پرندگان آبی
- مرغ ماشینی و تخم آن
سخن آخر
در طب سنتی همه مواد غذایی از سبزی تا گوشت دارای طبع و مزاج خاص خود هستند. گوشتها اعم از قرمز و سفید نیز از این قاعده مستثنا نیستند. در جداول بالا تمامی انواع گوشتهایی که در سفره ما ایرانیها جای دارند از لحاظ گرم و سرد بودن و همچنین تر و خشک بودن همراه با مصلحات آنها آورده شده است. برای خرید سرویس ارکوپال به فروشگاه گلدن اپال مراجعه کنید.
ارسال پاسخ