طرز تهیه کوفته ساده به دو روش تبریزی و یزدی مرسوم است. کوفته یکی از خوراکهای محبوب و اصیل ایرانی به شمار میرود که در نقاط مختلف کشور با مواد و شیوههای گوناگون تهیه میشود. در این مطلب دو نوع پرطرفدار از این غذا یعنی کوفته تبریزی و کوفته یزدی را معرفی خواهیم کرد. کوفته تبریزی با مغز گردو و طعمی خاص و لذیذ شناخته میشود، در حالی که کوفته یزدی با ترکیبی از کشمش و زرشک، طعمی شیرین و ملس به خود میگیرد.
مقایسه ارزش غذایی کوفته تبریزی و کوفته یزدی
ویژگی | کوفته تبریزی | کوفته یزدی |
---|---|---|
کالری (در 100 گرم) | 299 کیلوکالری | 190 کیلوکالری |
پروتئین | 17.6 گرم | 13 گرم |
چربی کل | 17.1 گرم | کمتر از تبریزی |
فیبر | 6.3 گرم | بیشتر به دلیل سبزیجات |
سدیم | 380 میلیگرم | 490 میلیگرم |
ویتامینها | آهن، منگنز | ویتامینهای A و B |
تفاوتهای اصلی کوفته تبریزی و کوفته یزدی
ویژگی | کوفته تبریزی | کوفته یزدی |
---|---|---|
گوشت | زیاد (در بعضی نسخهها بیش از 50٪ ترکیب را تشکیل میدهد) | متوسط تا کمتر؛ تمرکز بیشتر روی لپه و سبزیجات |
لپه | استفاده میشود، اما نسبت آن به گوشت کمتر است | لپه نقش پررنگتری دارد و بافت نرمتری ایجاد میکند |
سبزیجات معطر | شامل ترخون، مرزه، ریحان و گاهی نعناع خشک | بیشتر از نعناع خشک، مرزه و گاهی شوید استفاده میشود |
طعم کلی | غلیظ، گوشتی و بافت سنگینتر | لطیفتر، سبکتر و معطرتر |
مواد پرکننده (شکمپر) | آلو، گردو، تخممرغ آبپز، پیاز داغ، زرشک | در نسخههای سنتی یزد پرکننده ندارد یا بسیار ساده است |
میزان چربی | بالاتر به دلیل گوشت و گاهی سرخ کردن قبل از پخت | کمتر، چون بیشتر آبپز یا بخارپز تهیه میشود |
رنگ غذا | تیرهتر (به دلیل گوشت و رب بیشتر) | روشنتر (به دلیل سبزی و لپه بیشتر) |
کالری تقریبی (100 گرم) | حدود 299 کیلوکالری | حدود 190 کیلوکالری |
مقدار پروتئین | بیشتر – به دلیل گوشت بالا | کمتر – به دلیل سهم بیشتر لپه و سبزی |
میزان فیبر | کمتر از یزدی | بیشتر – به دلیل سبزیجات و لپه بیشتر |
طرز تهیه کوفته ساده تبریزی
کوفته تبریزی یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهر تبریز است. این غذا با گوشت چرخ کرده، برنج، لپه، پیاز، رب گوجه فرنگی و ادویهجات تهیه میشود. در این مطلب طرز تهیه کوفته ساده برای 4 نفر را به روشی آسان و بدون فوت وقت آموزش خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: خورش بامیه با گوشت به دو روش روی گاز و درون فر

مواد لازم برای طرز تهیه کوفته ساده به روش تبریزی مناسب برای 4 نفر
ماده اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده | ۵۰۰ گرم |
برنج نیمدانه | ۱ پیمانه |
لپه | ۱ پیمانه |
پیاز | ۲ عدد |
سبزی معطر تازه | ۱ دسته (جعفری، گشنیز، تره و مرزه) |
تخممرغ | ۱ عدد |
رب گوجهفرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
گردو، آلو و پیاز داغ | به مقدار دلخواه (در صورت تمایل برای داخل کوفته) |
طرز تهیه
در ادامه به آموزش تهیه کوفته ساده تبریزی خواهیم پرداخت.
مرحله اول
لپه و برنج را از چند ساعت قبل خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود. سپس آنها را به همراه ۲ پیمانه آب داخل دو قابلمه جداگانه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا به طور کامل بپزند.
مرحله دوم
یکی از پیازها را رنده کنید و آب آن را بگیرید. سپس آن را به همراه گوشت چرخ کرده، برنج و لپه پخته شده به یک کاسه بزرگ اضافه کنید.
مرحله سوم
سبزی معطر را به صورت ساطوری خرد کنید و به کاسه اضافه کنید. سپس تخم مرغ، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه را نیز اضافه کنید و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید تا یکدست شوند.
مرحله چهارم
روی کاسه را با سلفون بپوشانید و به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا مایه کوفته منسجم شود.

مرحله پنجم
پس از گذشت این زمان، مایه کوفته را به اندازه یک پرتقال از کاسه خارج کنید. در کف دست خود مقداری آب بگیرید و مایه کوفته را در دست خود باز کنید. سپس به دلخواه مقداری گردو، آلو و پیاز داغ در وسط مایه کوفته قرار دهید.
مرحله ششم
مایه کوفته را به صورت گرد درآورید و به آرامی فشار دهید تا منسجم شود. سپس کوفتهها را به آرامی در سس کوفته قرار دهید.
مرحله هفتم
درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید کوفتهها به مدت ۱ تا ۱ و نیم ساعت با حرارت ملایم بپزند. در حین پخت، کوفتهها را هر چند دقیقه یک بار بچرخانید تا به صورت یکدست بپزند.
بیشتر بخوانید: خورشت بادمجان خوشمزه ساده و سریع مرحله به مرحله+ تصاویر

طرز تهیه کوفته ساده یزدی مناسب برای 4 نفر
حالا که با طرز تهیه کوفته تبریزی آشنا شدیم، بهتر است به آموزش طرز تهیه کوفته ساده یزدی بپردازیم.

مواد لازم برای طرز تهیه کوفته ساده به روش یزدی مناسب برای 4 نفر
ماده اولیه | مقدار |
---|---|
گوشت چرخکرده | ۴۰۰ گرم |
لپه | نصف پیمانه |
برنج نیمدانه | ۴ قاشق غذاخوری |
پیاز | ۲ عدد |
تخممرغ | ۱ عدد |
آرد نخودچی | ۲ قاشق غذاخوری |
رب گوجهفرنگی | ۳ قاشق غذاخوری |
آلو خشک | ۱۲ عدد |
سبزی معطر خشک | ۳ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
زردچوبه و دارچین | به مقدار کافی |
روغن | به مقدار کافی |
طرز تهیه
پس از اینکه تمام موارد اولیه بالا را آماده کردید میتوانید پخت کوفته ساده را شروع کنید.
مرحله اول
لپه را از چند ساعت قبل خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود. سپس آن را همراه با برنج و ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند. پس از پخت، برنج و لپه را آبکش کنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم
لپه و برنج پخته را با گوشتکوب له کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند. سپس گوشت چرخ کرده، تخم مرغ، آرد نخودچی، سبزی معطر خشک، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا یکدست شوند.
مرحله سوم
یکی از پیازها را رنده کنید و آب آن را بگیرید. سپس آن را به مایه کوفته اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. سپس روی مایه کوفته سلفون بکشید و در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد.

مرحله چهارم
پیاز باقیمانده را خرد کنید و در تابه ای با کمی روغن تفت دهید تا نرم شود. سپس رب گوجه فرنگی و زردچوبه را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ رب باز شود.
مرحله پنجم
۳ لیوان آب به تابه اضافه کنید و اجازه دهید سس بجوشد. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید سس ۱۵ دقیقه به آرامی بجوشد.
مرحله ششم
مایه کوفته را از یخچال خارج کنید و به اندازه یک نارنگی از آن بردارید. مایه کوفته را کف دست باز کنید و یک آلو خشک در وسط آن قرار دهید. سپس مایه کوفته را به صورت گرد درآورید و در سس قرار دهید. به همین ترتیب تمام کوفتهها را آماده کنید و در سس بچینید.
بیشتر بخوانید: برای غلیظ شدن خورش کرفس، قیمه، قورمه سبزی و فسنجان چه کنیم؟
مرحله هفتم
درب تابه را بگذارید و اجازه دهید کوفتهها به مدت ۳۰ دقیقه بپزند. سپس آنها را به آرامی بچرخانید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه دیگر بپزند.
مرحله هشتم
کوفتهها را از تابه خارج کنید و در ظرف سرو بکشید.

سخن آخر
اگر به دنبال یک غذای خوشمزه و مقوی هستید، پیشنهاد میکنیم طرز تهیه کوفته ساده به دو روش تبریزی و یزدی را امتحان کنید. مطمئناً از طعم و مزه این غذا لذت خواهید برد. برای اطلاع قیمت سرویس ارکوپال به فروشگاه گلدن اپال مراجعه کنید.
خخخخخ.نتونستم