خواص و طبع میوه کاکتوس چیست و چرا آن‌قدر به خوردن آن توصیه می‌کنند؟

خواص و طبع میوه کاکتوس چیست و چرا آن‌قدر به خوردن آن توصیه می‌کنند؟

میوه کاکتوس که آن را به اسم‌های گلابی خاردار یا انجیر بربری می‌شناسند نیز از جمله میوه‌های بسیار خاص و کمیاب است که فواید زیادی برای بدن دارد. در ادامه با مهم‌ترین خواص و طبع میوه کاکتوس در طب سنتی با گلدن اپال همراه باشید.

میوه کاکتوس چیست و چه مزه ای دارد؟

میوه کاکتوس در واقع میوه نوع خاصی از کاکتوس است که به آن اپونتیا میگویند. تقریباً تمام قسمت‌های این کاکتوس اعم از برگ، گل و میوه و ریشه خوردنی بوده و خواص بی‌شماری دارد. این گیاه در اقصا نقاط دنیا رشد کرده و در بسیاری از فرهنگ‌های غذایی جای خود را با نام‌های مختلفی باز کرده است.

نام دیگر میوه آن انجیر هندی یا بربری است که در ابتدا سبز بوده و وقتی می‌رسد، یک رنگ صورتی مایل به قرمز یا نارنجی به خود گرفته و خار‌های بیرونی‌اش رشد می‌کنند. بافت میوه مثل خیار و مزه‌اش چیزی مابین هندوانه و تمشک است که برای درست کردن مربا هم از آن استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: طبع گوشت گاو، گوساله، مرغ، میش، بوقلمون، ماهی، بلدرچین و شترمرغ

خواص میوه کاکتوس

میوه کاکتوس خواص زیادی باری سلامتی بدن دارد. به‌طور خلاصه کاهش وزن و تنظیم چربی و کلسترول خون، کاهش احتمال ابتلا به سرطان و دیابت، تقویت سیستم گوارشی و ایمنی بدن و پیشگیری از آلزایمر از مهم‌ترین خواص این میوه هستند. در ادامه مهم‌ترین خواص اثبات شده از این میوه ارائه شده است.

خواص میوه کاکتوس در کاهش وزن و چربی خون

مثل اغلب میوه‌ها، انجیر هندی هم سرشار از فیبر است. این فیبر به شما احساس سیری داده و نمی‌گذارد زیاد غذا بخورید. از طرفی هم فیبر به چربی غذا‌ها چسبیده و مانع از جذب شدن آن‌ها می‌شود پس درصد زیادی از چربی غذا بدون جذب شدن دفع می‌شود.

این میوه با داشتن فیبری به نام پکتین، حجم زیادی از کلسترول خون و کبد را از بین می‌برد. همچنین موادی به نام فیتواسترول در کاکتوس‌ها وجود دارد که باعث سوزاندن کلسترول شده و سطح آن را تا حدود زیادی پایین می‌آورد. از این رو نقش مهمی را در کاهش وزن و لاغری ایفا خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: موهیتو توت فرنگی و انبه با تزیین یخ میوه‌ای

سرشار از ریزمغذی‌ها ضروری

میکرو مغذی‌های ضروری که به مقادیر بالایی در انجیر هندی وجود دارند شامل ویتامین ب 6، ب 2، ب 3، آهن، کلسیم، پتاسیم هستند اما دو ماده که بیشترین درصد این میوه را تشکیل می‌دهند ویتامین ث و منیزیم هستند که برای سلامتی بسیار مفید بوده و خوردن روزانه یک تکه به اندازه یک فنجان از این میوه میزان میکرو مغذی‌های لازم برای تمامی افراد را تأمین می‌کند.

از بین بردن سلول‌های سرطانی

از دیگر خواص میوه کاکتوس که از اهمیت ویژه‌ای هم برخوردار است می‌توان به نقش مثبت آن در مبارزه با سلول‌های سرطانی اشاره کرد.

جالب است این میوه که در صحرا و بیابان رشد می‌کند، سرشار از فلاونوئید است که باعث پیشگیری از رشد و مرگ سلول‌های سرطانی می‌شود.

اگر این میوه به‌صورت روزانه مصرف شود، احتمال بروز سرطان‌های سینه، پروستات، معده، لوزالمعده، تخمدان، رحم و ریه بسیار کاهش می‌یابد.

میوه کاکتوس یا همان گلابی خاردار سرشار از انواع آنتی‌اکسیدان‌ها اعم از فلاونوئیدها، کورستین­ها، گالیک اسید، ترکیب‌های فنولی، بتاسیانین‌ها و … است.

این آنتی‌اکسیدان‌ها تأثیر بسیار مفیدی در نابودی عوامل به وجود آورنده سرطان داشته و از پیشرفت و تکثیر سلول‌های سرطان پیشگیری می‌کنند.

خواص میوه کاکتوس برای معده و روده

میوه کاکتوس خواص و اثرات مثبت زیادی بر عملکرد دستگاه گوارش از جمله روده و معده و حفظ سلامتی آن دارد. ناراحتی‌های روحی روانی و فشار جسمانی، در موارد زیادی باعث کاهش مخاط معده شده و یک التهاب ساده در دیواره معده باعث بروز زخم می‌شود.

گلابی خاردار حاوی ماده‌ای به نام بتانین است که تا حدود زیادی باعث تنظیم ترشح مخاط معده شده و با کاهش فاکتور‌ها التهابی، به طرز چشمگیری از بروز زخم معده پیشگیری می‌کند.

آسیب‌های روده‌ای به دلیل رژیم غذایی نادرست بسیار شایع هستند. این گلابی‌ها خاردار برخلاف ظاهر خشنی که دارند، برای بیماری‌های روده‌ای و کارکرد بهتر روده‌ها مثل دارو عمل می‌کنند. مقادیر بالای فیبر و آنتی‌اکسیدان باعث پاک‌سازی روده‌ها از سموم و پیشگیری از التهاب و انواع سرطان‌های روده می‌شود.

مکزیکی‌ها این میوه را به عنوان قسمتی از تغذیه شان به‌صورت روزانه مصرف می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که انجیر هندی با کاهش التهاب و خاصیت آنتی‌اکسیدانی بی‌نظیرش، باعث کاهش شکم درد و یبوست می‌شود.

میوه کاکتوس حاوی مقدار زیادی فیبر است. فیبر، برخلاف اسم ساده‌اش، خواص بسیار زیادی دارد! فیبر مهم‌ترین نقش را در سلامت روده و هضم بهتر غذا‌ها ایفا می‌کند و در صورتی که با غذایتان یا بعد از آن مقداری میوه بخورید، کاره سیستم گوارش در دفع مواد زائد بسیار راحت‌تر می‌شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه دول وایپ آناناس یا بستنی آناناس در دو دقیقه

خواص میوه کاکتوس در تنظیم قند و فشار خون

یکی از شناخته شده‌ترین خواص این کاکتوس، تنظیم قند خون و کنترل دیابت نوع 2 است. وجود موادی مثل فیبر و پکتین باعث می‌شوند قند کمتری از طریق روده‌ها جذب شده و در نتیجه باعث پایین آمدن فشار خون می‌شود. هرچقدر قند خون پایین در باشد، کنترل بیماری دیابت راحت‌تر بوده و از عوارض آن پیشگیری می‌شود.

گلابی خاردار، مقادیر زیادی پتاسیم دارد که برای تنظیم فشار خون لازم است. لازم نیست زیاد از این میوه مصرف کنید، حتی روزی یک تکه از آن هم می‌تواند به راحتی فشار خون شما را کنترل کنید. یکی از دیگر مواد موجود در این میوه بتالین است که باعث تقویت دیواره داخل عروق خونی شده و سلامت شریان‌ها را تنظیم می‌کند.

نقش میوه کاکتوس در سلامت کبد

یکی از آسیب‌پذیرترین ارگان‌های بدن در مقابل رادیکال‌های آزاد، کبد است. ما هرروز بدون اینکه متوجه شویم، با سبک زندگی‌مان آسیب‌های سنگینی به کبدمان وارد می‌کنیم. راه‌حل پیشگیری از این وضعیت، مصرف آنتی‌اکسیدان است.

خوشبختانه این میوه خوش‌رنگ دوستدار کبد است و با از بین بردن رادیکال‌های آزاد، به خوبی از کبد مراقبت می‌کند. می‌توانید آب گرفته شده از میوه یا مربای آن را استفاده کنید تا همیشه کبدی سالم داشته باشید.

تقویت سیستم ایمنی

مقادیر بالای ویتامین ث موجود در این میوه، به تولید گلبول‌های سفید که وظیفه از بین بردن میکروب‌های بیماری‌زا یا سموم آن‌ها دارند کمک می‌کند. همچنین ویتامین ث خودش مثل یک آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند و از التهاب و بدن درد پیشگیری می‌کند.

خواص میوه کاکتوس برای سلامت قلب

همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم، این میوه با داشتن مقادیر بالایی از فیبر باعث کاهش چربی و کلسترول خون می‌شود؛ اما باید اشاره کرد که همین کاهش کلسترول خون، از گرفتگی عروق قلبی و بسیاری از بیماری‌های متعاقب آن پیشگیری می‌کند.

از سوی دیگر مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان برای کارکرد بهتر قلبی بسیار مفید بوده و باعث تقویت عضلات قلب می‌گردد. یکی دیگر از مزایای این میوه، پیشگیری از انعقاد خون در بیماری‌های قلبی و تنظیم پلاکت خون است که وظیفه اصلی انعقاد را بر عهده دارد. در مواردی حتی پزشکان از این میوه برای درمان بیماری‌های قلبی استفاده می‌کنند.

از دیگر خواص میوه کاکتوس نقش مثبت آن در پیشگیری از سکته است. علت عمده بروز سکته‌ها، گرفتگی عروق به دلیل تجمع چربی یا پاره شدن آن‌ها به دلیل فشار خون بالا است.

از طرفی هم بالا بودن سطح قند خون باعث شکننده شدن عروق و افزایش احتمال آسیب آن‌ها و بروز سکته می‌شود. هر چیزی که مثل انجیر هندی بتواند قند، چربی و فشار خون را کنترل کند، از سکته پیشگیری می‌کند.

پیشگیری از پوکی استخوان

ظاهر خشن این میوه، به انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها روی خوش نشان نمی‌دهد. این میوه همچنین التهاب را کاهش می‌دهد. التهاب عضلات و مفاصل در بیشتر موارد به دلیل، بیماری‌هایی مثل نقرس و آرتریت، یا انجام تمرینات ورزشی سنگین و حساسیت است. فلاونوئید‌ها جزو آنتی‌اکسیدان‌های ضدالتهاب بوده و از پوکی و شکننده بودن استخوان‌ها پیشگیری می‌کنند.

میوه کاکتوس و خواص آن برای میگرن

میوه کاکتوس خواص و نقش مثبتی در کاهش یردردهای میگرنی دارد. میگرن یک نوع سردرد التهابی است که با سردرد یک‌طرفه همراه با تهوع و مشکلات دیداری مشخص می‌شود. پس چون ماهیت این سردرد التهابی است، برای درمان آن باید داروی ضدالتهاب استفاده کرد.

یکی از ترکیبات ضدالتهابی موجود در این میوه، ایندیکاکسانتین نام دارد که برخلاف نام سختش، یک ترکیب خوراکی ساده برای کاهش التهاب است. مصرف روزانه این میوه هم تعداد حملات و هم طول و شدت آن‌ها را کاهش می‌دهد.

مفید برای سندرم پیش‌قاعدگی

اگر در دوران قاعدگی کمر درد، گرفتگی عضلانی، سردرد و حساسیت شما را اذیت می‌کند، به احتمال زیاد مبتلا به سندرم پیش‌قاعدگی هستید.

این علائم به دلیل ترشح پروستاگلاندین‌ها (بعضی از ترکیبات شیمیایی مشابه هورمون‌ها) به وجود می‌آید. طی مطالعات ثابت شده که میوه گلابی خاردار از تولید پروستاگلاندین‌ها پیشگیری می‌کند و این علائم را تسکین می‌بخشد.

استحکام استخوان و دندان‌ها

کلسیم ماده اصلی تشکیل دهنده ساختار استخوان و دندان‌هاست. کلسیم باید با خوردن غذا وارد بدن شود و تولید آن در داخل بدن امکان‌پذیر نیست. انجیر هندی یکی از میوه‌هایی است که مقادیر زیادی کلسیم داشته (83 میلی‌گرم در هر فنجان) و برای رشد و استحکام دندان و استخوان‌ها در هر سنی مفید است.

روغن دانه انجیر هندی، با داشتن چربی‌هایی مثل لینولیک اسید، اولیک اسید و پالمیتیک اسید، ترکیب بسیار خوبی برای چرب کردن ناخن‌ها داشته و باعث بهبودی و درخشندگی آن‌ها می‌شود.

فواید روغن و کرم های حاوی عصاره گلابی خاردار برای پوست

میوه کاکتوس به دلیل ریزمغذی‌هایی که دارد خواص زیادی برای پوست و زیبایی دارد. روغن استخراج شده از دانه‌های این گیاه، به دلیل داشتن ترکیباتی بسیار مفید، تأثیر شگفتی روی پوست دارد. این روغن به دلیل وجود ویتامین ای (E) و کا (K) و مقادیر بالایی از روغن‌های مفید برای پوست، باعث تغذیه و رطوبت پوست می‌شود.

کاهش التهاب با گلابی خاردار

به جرات می‌توان گفت یکی از بهترین روغن‌های مراقبت از پوست، روغن دانه انجیر هندی یا میوه کاکتوس است. خواص ضدالتهابی میوه کاکتوس حتی زمانی که به‌صورت موضعی استفاده می‌شود، تأثیر بسیار خوبی به جا می‌گذارد به طوری که قرمزی ناشی از نیش حشرات را بسیار سریع درمان کرده و در بیماری‌های التهابی مثل پسوریازیس و درماتیت، خواص دارویی فراوانی دارد.

خاصیت روشن کنندگی پوست میوه کاکتوس

لینولیک اسید یکی از موادی است که رنگ پوست را روشن‌تر کرده و علاوه بر تغذیه پوست، باعث رفع جای لکه‌ها و محافظت در برابر اشعه فرابنفش شده و مثل کرم ضد آفتاب عمل می‌کند. روغن میوه کاکتوس، با مرطوب نگه داشتن پوست و تغذیه آن با اسید‌های چرب مورد نیاز، درمانی برای پوست‌های خشک و خشن است.

فواید میوه کاکتوس برای سیاهی دور چشم

در صورتی که به صورت منظم از این روغن استفاده شود، به دلیل وجود مقادیر بالای ترکیبات فنولی، هرگونه جای زخم و عارضه‌های پوستی در مدت زمان کوتاهی محو می‌شوند. میوه کاکتوس و روغن آن می‌توان خواص زیادی برای برطرف کردن سیاهی دور چشم داشته باشد.

سیاهی زیر چشم ممکن است به دلایل زیادی از جمله کم‌خوابی، کمبود آب بدن و استرس اکسیداتیو بروز کند. همان‌گونه که قبلاً هم گفتیم، روغن دانه گلابی خاردار می‌تواند پوست را روشن کرده و این حالت کبودی را برطرف کند.

خواص میوه کاکتوس برای مو

روغن دانه میوه کاکتوس، سرشار از انواع روغن‌های مفید است که برای پوست سر و رشد موها هم مفید بوده و باعث طراوت و شادابی موها می‌شوند. همچنین یکی از ویتامین‌هایی که روی رشد مو تأثیر بسزایی داشته و مقادیر زیادی از آن در گلابی خاردار وجود دارد، ویتامین ای (E) است.

یکی از روغن‌هایی که بسیار معروف بوده و برای درخشش مو خواص زیادی دارد، روغن آرگان است؛ اما نکته جالب این است که روغن دانه انجیر هندی یا همان میوه کاکتوس 2 برابر مؤثرتر از روغن آرگان عمل کرده و به مراتب غنی‌تر از روغن آرگان است.

جالب است بدانید، بعد از گرفتن آب این میوه، باقی مانده آن را در تولید لوازم آرایشی بهداشتی که برای مراقبت از مو ساخته می‌شود استفاده می‌گردد. به دلیل خواص ضدالتهابی این میوه، علاوه بر کاهش ریزش مو، رشد مو‌ها هم تحریک می‌شود. یکی از روش‌هایی که می‌توانید ترکیبی برای استفاده روی موهایتان استفاده کنید، این است ترکیب زیر را ساخته و استفاده کنید.

  • 1 الی 2 عدد میوه کاکتوس
  • نصف خیار
  • 2 الی 3 قاشق غذاخوری روغن نارگیل
  • 1 الی 2 قاشق غذاخوری شیر نارگیل (دلخواه)
  • روغن زیتون

ابتدا گلابی‌ها را کامل شسته و با احتیاط پوست بکنید و خارها را از آن جدا کنید. گلابی و خیار را خرد کرده و با هم مخلوط کنید. روغن نارگیل، روغن زیتون و شیر نارگیل را اضافه کرده و همه را با هم مخلوط کنید.

این ترکیب را روی موهایتان گذاشته و بگذارید 20 تا 30 دقیقه بماند. موهایتان را کامل بشویید به طوری که هیچ چیزی روی آن‌ها نماند. این ترکیب موهای شما را نرم و براق می‌کند و از آسیب مو‌ها در نتیجه سشوار یا اشعه‌های آفتاب پیشگیری می‌کند.

چطور جای این میوه را بین غذاهایمان باز کنیم؟

تقریباً تمامی قسمت‌های این گیاه را می‌توان به عنوان غذا مصرف کرد. در فرهنگ غذایی مکزیکی، برگ‌های این کاکتوس را می‌پزند و داخل سوپ یا سالاد می‌ریزند یا آن را کبابی کرده و در کنار غذا مصرف می‌کنند. میوه این گیاه را می‌توانید پوست کنده و مثل هر میوه دیگری مصرف کنید. گل‌های آن را می‌توان برای دادن رنگ و طعم بهتر به غذا و سالادها استفاده کرد.

در زمان پوست کندن میوه مواظب باشید خار‌های آن دست‌هایتان را زخمی نکند و دانه‌های داخل میوه را جدا کنید. البته مربای این میوه هم بسیار خوشمزه بوده و پیشنهاد می‌کنیم حتماً یک بار هم که شده آن را امتحان کنید.

مصارف دارویی میوه کاکتوس

جالب است بدانید این میوه و یا حتی گیاه آن، خواص درمانی زیادی برای بیماری‌هایی مثل دیابت نوع 2، کلسترول خون بالا، چاقی، عوارض خواب‌آلودگی داروها، بیماری‌های قلبی، کولیت، اسهال، عفونت‌های ویروسی و بزرگی خوش‌خیم پروستات دارد.

عوارض مصرف میوه کاکتوس یا گلابی خاردار

علی‌رغم تمامی خواص میوه کاکتوس یا همان گلابی خاردار که در بالا ذکر شد مصرف نادرست آن می‌توان عوارض و خطراتی برای بدن داشته باشد. در صورتی که پوست این میوه به درستی جدا نشود، خار‌های آن باعث بروز زخم در ناحیه دهان، گلو و معده می‌شوند. در صورت مصرف بیش از حد میوه، ممکن است عوارض زیر رخ دهد.

  • ناراحتی‌های گوارشی، اسهال، نفخ و سردرد نسبتاً شایع است.
  • التهاب بینی و تشدید آسم در صورت حساسیت به این میوه
  • ساقه سرخ شده این گیاه، باعث کاهش شدید سطح قند خون شده و ممکن است باعث بیهوشی و کما گردد. بهتر است ساقه آن به‌صورت خام مصرف شود و از سرخ کردن آن خودداری کرد.
  • از آنجایی که این میوه میزان ادرار دفع شده را بیشتر می‌کند، ممکن است در جذب بعضی از داروها اختلال ایجاد کند.
  • یکی دیگر از عوارض این میوه، اختلال در رشد نوزاد یا جنین است و مادران شیرده و باردار مجاز به مصرف آن نیستند.

میوه کاکتوس را از کجا تهیه کنیم و قیمت آن چقدر است؟

از سؤالاتی که برای شما ممکن است پیش آید در خصوص قیمت و تهیه این میوه است چون در همه میوه‌فروشی‌ها موجود نیست. بهترین و ساده‌ترین راه برای خرید میوه کاکتوس مراجعه به فروشگاه‌های اینترنتی است که با جستجوی خرید میوه کاکتوس به چند تا از سایت‌های معتبر دسترسی خواهید یافت.

در مورد قیمت هم عرض کنم که بستگی به رنگ و بزرگی این میوه دارد. به طوری کلی از قیمت‌های نزدیک به 20 هزار تومان به ازای هر کیلو شروع و تا 40 هزار تومان هم ادامه خواهد داشت.

مزاج و طبع میوه کاکتوس در طب سنتی

در این خصوص باید عنوان کنیم که این میوه به فرهنگ منطقه ما مربوط نمی‌شود و به همین دلیل هم در آثار مکتوب نمی‌توان در خصوص طبع میوه کاکتوس اطلاعات چندانی پیدا کرد. با این همه با توجه به اینکه این میوه بین توت‌فرنگی و هندوانه است پس باید طبع و مزاج آن را سرد و تر در نظر گرفت.

سخن آخر

میوه کاکتوس که گاهی گلابی خاردار یا انجیر بربری و هندی نیز خوانده می‌شود و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است و همین موضوع اهمیت قرار دادن آن در برنامه غذایی را دو چندان می‌کند. اگر از مصرف میوه کاکتوس و بهره‌مندی از خواص آن تجربه‌ای دارید خوشحال خواهیم شد آن را با ما به اشتراک گذارید. در هر صورت این مطلب را می‌توانید با دوستان خود به اشتراک گذارید.