طرز تهیه کوفته ساده به دو روش تبریزی و یزدی: کدام خوشمزه‌تر است؟

طرز تهیه کوفته ساده به دو روش تبریزی و یزدی

طرز تهیه کوفته ساده به دو روش تبریزی و یزدی مرسوم است. کوفته یکی از خوراک‌های محبوب و اصیل ایرانی به شمار می‌رود که در نقاط مختلف کشور با مواد و شیوه‌های گوناگون تهیه می‌شود. در این مطلب دو نوع پرطرفدار از این غذا یعنی کوفته تبریزی و کوفته یزدی را معرفی خواهیم کرد. کوفته تبریزی با مغز گردو و طعمی خاص و لذیذ شناخته می‌شود، در حالی که کوفته یزدی با ترکیبی از کشمش و زرشک، طعمی شیرین و ملس به خود می‌گیرد.

مقایسه ارزش غذایی کوفته تبریزی و کوفته یزدی

ویژگیکوفته تبریزیکوفته یزدی
کالری (در 100 گرم)299 کیلوکالری190 کیلوکالری
پروتئین17.6 گرم13 گرم
چربی کل17.1 گرمکمتر از تبریزی
فیبر6.3 گرمبیشتر به دلیل سبزیجات
سدیم380 میلی‌گرم490 میلی‌گرم
ویتامین‌هاآهن، منگنزویتامین‌های A و B

تفاوت‌های اصلی کوفته تبریزی و کوفته یزدی

ویژگیکوفته تبریزیکوفته یزدی
گوشتزیاد (در بعضی نسخه‌ها بیش از 50٪ ترکیب را تشکیل می‌دهد)متوسط تا کم‌تر؛ تمرکز بیشتر روی لپه و سبزیجات
لپهاستفاده می‌شود، اما نسبت آن به گوشت کمتر استلپه نقش پررنگ‌تری دارد و بافت نرم‌تری ایجاد می‌کند
سبزیجات معطرشامل ترخون، مرزه، ریحان و گاهی نعناع خشکبیشتر از نعناع خشک، مرزه و گاهی شوید استفاده می‌شود
طعم کلیغلیظ، گوشتی و بافت سنگین‌ترلطیف‌تر، سبک‌تر و معطرتر
مواد پرکننده (شکم‌پر)آلو، گردو، تخم‌مرغ آب‌پز، پیاز داغ، زرشکدر نسخه‌های سنتی یزد پرکننده ندارد یا بسیار ساده است
میزان چربیبالاتر به دلیل گوشت و گاهی سرخ کردن قبل از پختکمتر، چون بیشتر آب‌پز یا بخارپز تهیه می‌شود
رنگ غذاتیره‌تر (به دلیل گوشت و رب بیشتر)روشن‌تر (به دلیل سبزی و لپه بیشتر)
کالری تقریبی (100 گرم)حدود 299 کیلوکالریحدود 190 کیلوکالری
مقدار پروتئینبیشتر – به دلیل گوشت بالاکمتر – به دلیل سهم بیشتر لپه و سبزی
میزان فیبرکمتر از یزدیبیشتر – به دلیل سبزیجات و لپه بیشتر

طرز تهیه کوفته ساده تبریزی

کوفته تبریزی یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهر تبریز است. این غذا با گوشت چرخ کرده، برنج، لپه، پیاز، رب گوجه فرنگی و ادویه‌جات تهیه می‌شود. در این مطلب طرز تهیه کوفته ساده برای 4 نفر را به روشی آسان و بدون فوت وقت آموزش خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: خورش بامیه با گوشت به دو روش روی گاز و درون فر

طرز تهیه کوفته ساده تبریزی

مواد لازم برای طرز تهیه کوفته ساده به روش تبریزی مناسب برای 4 نفر

ماده اولیهمقدار
گوشت چرخ‌کرده۵۰۰ گرم
برنج نیم‌دانه۱ پیمانه
لپه۱ پیمانه
پیاز۲ عدد
سبزی معطر تازه۱ دسته (جعفری، گشنیز، تره و مرزه)
تخم‌مرغ۱ عدد
رب گوجه‌فرنگی۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاهبه مقدار کافی
گردو، آلو و پیاز داغبه مقدار دلخواه (در صورت تمایل برای داخل کوفته)

طرز تهیه

در ادامه به آموزش تهیه کوفته ساده تبریزی خواهیم پرداخت.

مرحله اول

لپه و برنج را از چند ساعت قبل خیس کنید تا نفخ آن‌ها گرفته شود. سپس آنها را به همراه ۲ پیمانه آب داخل دو قابلمه جداگانه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا به طور کامل بپزند.

مرحله دوم

یکی از پیازها را رنده کنید و آب آن را بگیرید. سپس آن را به همراه گوشت چرخ کرده، برنج و لپه پخته شده به یک کاسه بزرگ اضافه کنید.

مرحله سوم

سبزی معطر را به صورت ساطوری خرد کنید و به کاسه اضافه کنید. سپس تخم مرغ، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه را نیز اضافه کنید و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید تا یکدست شوند.

مرحله چهارم

روی کاسه را با سلفون بپوشانید و به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا مایه کوفته منسجم شود.

مرحله پنجم

پس از گذشت این زمان، مایه کوفته را به اندازه یک پرتقال از کاسه خارج کنید. در کف دست خود مقداری آب بگیرید و مایه کوفته را در دست خود باز کنید. سپس به دلخواه مقداری گردو، آلو و پیاز داغ در وسط مایه کوفته قرار دهید.

مرحله ششم

مایه کوفته را به صورت گرد درآورید و به آرامی فشار دهید تا منسجم شود. سپس کوفته‌ها را به آرامی در سس کوفته قرار دهید.

مرحله هفتم

درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید کوفته‌ها به مدت ۱ تا ۱ و نیم ساعت با حرارت ملایم بپزند. در حین پخت، کوفته‌ها را هر چند دقیقه یک بار بچرخانید تا به صورت یکدست بپزند.

بیشتر بخوانید: خورشت بادمجان خوشمزه ساده و سریع مرحله به مرحله+ تصاویر

طرز تهیه کوفته ساده تبریزی1

طرز تهیه کوفته ساده یزدی مناسب برای 4 نفر

حالا که با طرز تهیه کوفته تبریزی آشنا شدیم، بهتر است به آموزش طرز تهیه کوفته ساده یزدی بپردازیم.

طرز تهیه کوفته ساده یزدی

مواد لازم برای طرز تهیه کوفته ساده به روش یزدی مناسب برای 4 نفر

ماده اولیهمقدار
گوشت چرخ‌کرده۴۰۰ گرم
لپهنصف پیمانه
برنج نیم‌دانه۴ قاشق غذاخوری
پیاز۲ عدد
تخم‌مرغ۱ عدد
آرد نخودچی۲ قاشق غذاخوری
رب گوجه‌فرنگی۳ قاشق غذاخوری
آلو خشک۱۲ عدد
سبزی معطر خشک۳ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاهبه مقدار کافی
زردچوبه و دارچینبه مقدار کافی
روغنبه مقدار کافی

طرز تهیه

پس از اینکه تمام موارد اولیه بالا را آماده کردید می‌توانید پخت کوفته ساده را شروع کنید.

مرحله اول

لپه را از چند ساعت قبل خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود. سپس آن را همراه با برنج و ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند. پس از پخت، برنج و لپه را آبکش کنید و کنار بگذارید.

مرحله دوم

لپه و برنج پخته را با گوشت‌کوب له کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند. سپس گوشت چرخ کرده، تخم مرغ، آرد نخودچی، سبزی معطر خشک، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا یکدست شوند.

مرحله سوم

یکی از پیازها را رنده کنید و آب آن را بگیرید. سپس آن را به مایه کوفته اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. سپس روی مایه کوفته سلفون بکشید و در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد.

طرز تهیه کوفته ساده یزدی

مرحله چهارم

پیاز باقیمانده را خرد کنید و در تابه ای با کمی روغن تفت دهید تا نرم شود. سپس رب گوجه فرنگی و زردچوبه را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ رب باز شود.

مرحله پنجم

۳ لیوان آب به تابه اضافه کنید و اجازه دهید سس بجوشد. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید سس ۱۵ دقیقه به آرامی بجوشد.

مرحله ششم

مایه کوفته را از یخچال خارج کنید و به اندازه یک نارنگی از آن بردارید. مایه کوفته را کف دست باز کنید و یک آلو خشک در وسط آن قرار دهید. سپس مایه کوفته را به صورت گرد درآورید و در سس قرار دهید. به همین ترتیب تمام کوفته‌ها را آماده کنید و در سس بچینید.

بیشتر بخوانید: برای غلیظ شدن خورش کرفس، قیمه، قورمه سبزی و فسنجان چه کنیم؟

مرحله هفتم

درب تابه را بگذارید و اجازه دهید کوفته‌ها به مدت ۳۰ دقیقه بپزند. سپس آنها را به آرامی بچرخانید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه دیگر بپزند.

مرحله هشتم

کوفته‌ها را از تابه خارج کنید و در ظرف سرو بکشید.

طرز تهیه کوفته ساده یزدی

سخن آخر

اگر به دنبال یک غذای خوشمزه و مقوی هستید، پیشنهاد می‌کنیم طرز تهیه کوفته ساده به دو روش تبریزی و یزدی را امتحان کنید. مطمئناً از طعم و مزه این غذا لذت خواهید برد. برای اطلاع قیمت سرویس ارکوپال به فروشگاه گلدن اپال مراجعه کنید.