دم کردن قهوه در موکاپات یکی از روشهای ساده برای تهیه قهوه خانگی است. استفاده از موکاپات برای دم کردن قهوه نیاز به فوت و فنهایی دارد که در این مقاله از گلدن اپال به آن اشاره شده است. با داشتن وسایل مورد نیاز، اطلاعات کافی و تجربه میتوانید در خانه قهوه ای خوش طعم و اصیل داشته باشید.
موکاپات چیست؟
موکاپات وسیلهای است فلزی که از بخشهای مختلف مانند محفظه پایینی، فیلتر قهوه، محفظه بالایی، شیر اطمینان، دسته، در و یک لوله در وسط محفظه بالایی که برای خروج قهوه دم کشیده است، تشکیل شده است.
برای تهیه انواع نوشیدنی های با پایه قهوه و انواع اسپرسو ایتالیایی ها از موکاپات استفاده میکنند که البته با دستگاه اسپرسو ساز جایگزین شده است.
بیشتر بخوانید: دم کردن قهوه با فرنچ پرس چگونه است؟
مواد و وسایل لازم برای دم کردن قهوه در موکاپات
موکاپات | در اندازه دلخواه |
قهوه | به مقدار دلخواه |
آب نزدیک به جوش | به مقدار لازم |
دستگاه آسیاب قهوه | دستی با برقی |
نحوه دم آوری قهوه با موکاپات
برای ساده کردن فرایند دم کردن قهوه در موکاپات آن را به چند بخش یا تصاویر مرتبط تقسیم کردهایم تا با بیان بهتر و فرصت بیشتری این آموزش را کامل اجرا کرده باشیم.
- پیش از هر کاری، ابتدا مقداری آب (کمی بیشتر از آنچه مورد نیاز است) را در کتری ریخته و روی شعله قرار داده تا به جوش آید. درست پیش از به جوش آمدن آب، شعله را خاموش کنید.
استفاده از آب جوش بهجای آب سرد این مزیت را دارد که باعث میشود عصاره پودر قهوه سریعتر گرفته شود و از داغ شدن موکاپات و در نتیجه سوختن ذرات قهوه و تلخ شدن قهوه شما پیشگیری میکند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کافه موکا یا اسپرسو موکا در خانه
- آسیاب کردن قهوه یکی از مهمترین بخشهای دم کردن قهوه با موکاپات است. اندازه ذرات قهوه برای دم کردن آن با موکاپات باید در حد متوسط ریزتر از هنگامی که قهوه را با فرنچ پرس دم میکنید و کمی درشتتر از هنگامی که قرار است از دستگاه اسپرسوساز استفاده میکنید، باشد.
اگر برای آسیاب کردن دانه قهوه از آسیاب برقی استفاده میکنید، درجه 4.5 برای دم کردن در موکاپات مناسب است و اگر از دستگاه آسیاب دستی استفاده میکنید، اندازه آن باید در حد متوسط باشد. اگر قهوه شما بیش از حد ریز شود، در نهایت یک قهوه تلخ خواهید داشت.
- برای دم کردن قهوه در موکاپات اولین کار ریختن آب نزدیک به جوش در محفظه پایینی موکاپات است. دقت کنید که آب باید تا بالای شیر اطمینان بیاید، فرقی نمیکند که شما چند فنجان قهوه تهیه میکنید.
به یاد داشته باشید که موکاپات داغ به واسطه استفاده از آب داغ در بهتر شدن طعم قهوه بسیار مؤثر است.
- قهوه آسیاب شده را در فیلتر ریخته و بهآرامی با انگشت خود سطح روی آن را صاف کنید. دقت داشته باشید که لازم نیست با فشار قهوه را درون فیلتر جا دهید. فضای لابهلای ذرات قهوه در فیلتر ضروری است.
فشرده بودن ذرات قهوه در فیلتر در هنگام دم کشیدن قهوه با عبور بخار آب از بین ذرات قهوه و رسیدن عصاره آن به محفظه بالایی از طریق لوله وسط آن، در نهایت باعث تلخ شدن آن میشود.
بیشتر بخوانید: چای کامبوچا یا کامبوجا چیست و خواص چای کامبوچا کدامها هستند
- پس از ریختن قهوه در فیلتر، آن در جای خودش یعنی روی محفظه پایینی قرار دهید و محفظه بالایی را هم در جای خودش محکم کنید. در هنگام بستن محفظه بالایی از دستمال استفاده کنید، زیرا موکاپات داغ است.
دقت داشته باشید که حتماً باید فیلتر قهوه را برداشته با قهوه پر کرده و سپس درون محفظه پایینی جاسازی کنید و از ریختن قهوه زمانی که فیلتر درون محفظه پایینی است خودداری کنید تا ذرات قهوه درشت در نوشیدنی قهوه شما وجود نداشته باشد.
- حالا لود کردن موکاپات انجام شده است و وارد مرحله دم کردن میشویم. در این مرحله موکاپات را بهآرامی روی شعله کوچک گاز با دمایی ملایم قرار میدهیم و در موکاپات را برای پیشگیری از بالا رفتن بیش از حد دما و داشتن کنترل روی فرایند آماده سازی قهوه باز میگذاریم
- اولین جرعههای قهوه دم کشیده را نگاه کنید، اگر کار خود را درست انجام داده باشید، قهوه شبیه یک شربت غلیظ با رنگ قهوهای مایل به طلایی است. هر چه فرایند دم کردن به جلو پیش میرود، قهوهای که از لوله بیرون میآید رقیقتر و روشنتر خواهد بود.
وقتی قهوهای که از لوله بیرون میآید شروع به کمرنگ شدن کرد، موکاپات را از روی شعله برداشته و آن را روی یک دستمال خنک شده در فریزر روی دستتان بگیرید.
این کار کمک میکند که محفظه پایینی زودتر سرد شود و طعم سوخته در قهوه شما به وجود نیاید و فرایند دم کشیدن متوقف شود. به یاد داشته باشید که هر چه قهوه بیشتر دم بکشد، محصول نهایی تلختر خواهد بود.
نکته
در دم کردن قهوه در موکاپات هدف این نیست که تمام آب درون محفظه بیرون بیاید، بلکه قهوهای غلیظ و اصیل هدف اصلی استفاده از موکاپات است.
قهوه درست شده در موکاپات از نظر سنگینی به قهوهای که با اسپرسوساز تهیه میشود، نمیرسد ولی مطمئناً از قهوههایی که با استفاده از فیلتر پرس هوا و … تهیه میشوند، قویتر است.
اگر مقدار قهوه دم کشیده در موکاپات بیش از یک فنجان است، بهتر است آن را سریعتر به یک فلاسک یا ظرف سرو دیگری منتقل کنید تا از تلخ شدن آن و گرفتن طعم فلز پیشگیری شود.
با موکاپات چه قهوههایی میتوان درست کرد؟
موکاپات برای عصارهگیری قهوه و تهیه اسپرسو مناسب است.
در موکاپات آب داغ بریزیم یا آب سرد؟
مخزن آب موکاپات رو بهتر است با آب داغ (نه جوش) پر کنیم
چه نوع پودر قهوهای برای موکاپات مناسب است؟
قهوهای که بهصورت متوسط آسیاب شده باشد و یا قهوهای که از ترک و قهوه مخصوص دستگاه اسپرسوساز درشتتر و از فرانسه نرمتر باشد.
آیا باید از همه ظرفیت موکاپات استفاده کرد؟
بله، بهتر است در هنگام خرید به ظرفیت موکاپات دقت کنید، نمیتوان از موکاپات 3 نفره برای تهیه یک فنجان قهوه استفاده کرد.
مقدار قهوه و آب در موکاپات چقدر است؟
به طور کلی برای دم کردن قهوه در موکاپات باید از ظرفیت آن تبعیت کرد و فیلتر مخصوص پودر قهوه را بهآرامی (بدون فشردن قهوه) پر کرد و آب هم باید تا بالای سوپاپ اطمینان پر شود.
ظرفیت موکاپات | مقدار قهوه در آن |
موکاپات 3 کاپ | حدود 140 تا 170 گرم |
موکاپات 6 کاپ | حدود 280 تا 340 گرم |
سخن آخر
دم کردن قهوه در موکاپات ظریفکاری خاصی دارد که با چند دم کردن قهوه در آن دستتان میآید. از قهوهای که در موکاپات دم میکشد، میتوان برای تهیه انواع نوشیدنی اسپرسو استفاده کرد و یا آن را بهتنهایی سرو کرد. منتظر نظرات و پیشنهادهای شما در زمینه دم کردن قهوه در موکاپات هستیم.
ارسال پاسخ