چای کامبوچا یا کامبوجا چیست و خواص چای کامبوچا کدام‌ها هستند

چای کامبوچا یا کامبوجا چیست و خواص چای کامبوچا کدام‌ها هستند

بسیاری از ما تا به حال اسم چای کامبوچا به گوشمان نخورده است اما مردم نواحی مختلف جهان برای هزاران سال است که از این چای استفاده می‌کنند و از منابع و خواص بی‌شمار آن بهره می‌برند. چای کامبوچا در اصل یک چای تخمیر یافته است که علاوه بر خواص چای معمولی، حاوی مقادیر زیادی پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک است. در ادامه به‌صورت مفصل 8 مورد از خواص این چای را برای شما شرح می‌دهیم.

محتویات چای کامبوچا

مخمر، شکر و چای سبز یا چای سیاه مهم‌ترین تشکیل‌دهنده‌های چای کامبوچا هستند. البته برای خوشمزه شدن می‌توان از ترکیبات دیگری همچون دارچین و زنجبیل یا هل هم استفاده کرد که این موضوع بیشتر به ذائقه شما بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آیس تی تایلندی کلاسیک + تصاویر

خواص چای کامبوچا

چای کامبوچا حاوی مواد مغذی بسیاری است که شباهت زیادی با چای سبز دارد. از این رو خواص زیادی برای لاغری و کاهش وزن ارائه می‌دهد. از دیگر خواص چای کامبوجا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

خواص چای کامبوچا برای دستگاه گوارش

چینی‌ها و ژاپنی‌ها نخستین افرادی بودند که این چای را مصرف می‌کردند. وجود پروبیوتیک به دلیل چگونگی به عمل آمدن این چای است. در روش تهیه آن، ابتدا مقادیری باکتری خاص، مخمر و شکر را به چای سبز یا سیاه اضافه کرده و می‌گذراند یک هفته بماند.

پس از گذشت یک هفته به دلیل فعالیت مخمر و باکتری‌ها، قارچ‌های سفیدی بر روی چای دیده می‌شود که این به معنای آماده بودن چای است. به این چای، چای قارچی هم می‌گویند.

طی فرآیند تخمیر، مقادیری از استیک اسید (عامل اصلی ترش بودن سرکه) چندین اسید دیگر، الکل و گازهای جانبی تولید می‌شود. این چای حاوی باکتری‌های بی‌شماری است که برای بدن مفید هستند (از جمله پروبیوتیک‌ها).

اگرچه که تحقیقات دقیقی وجود پروبیوتیک‌ها در این چای را تائید نکرده، اما چندین گونه باکتری اسیدلاکتیک در آن وجود دارد که پروبیوتیک بوده و به بهبود هضم غذا، کاهش التهاب و کاهش وزن کمک می‌کنند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آیس ماکیاتو کاراملی در خانه

چای کامبوچا دارای خواص چای سبز و مفید برای لاغری

به جرئت می‌توان گفت که چای سبز یکی از سالم‌ترین گیاهانی است که به دست انسان‌ها پرورش می‌یابد. چای سبز با افزایش سوخت و ساز بدن، باعث آب شدن چربی‌های بدن و پایین آمدن سطح کلسترول خون می‌شود. این چای از ترکیبات اصلی چای کامبوچا است.

از طرفی هم به کنترل قند خون کمک کرده و با داشتن ترکیباتی مثل پلی فنول، میزان آنتی‌اکسیدان مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و خطر ابتلا به سرطان‌های پروستات، پستان و روده بزرگ را به طرز چشم‌گیری کاهش می‌دهد.

از آنجایی که چای کامبوچا در بیشتر موارد از چای سبز تهیه می‌شود، تمامی این فواید را دارا بوده و اگر مفیدتر از چای سبز نباشد، به همان اندازه مفید است.

خواص چای کامبوچا برای کبد

آنتی‌اکسیدان‌ها خط مقدم مبارزه با رادیکال‌های آزاد و مولکول‌های واکنش‌پذیر هستند که در واقع از آسیب سلول‌ها و انواع سرطان پیشگیری می‌کنند. وقتی صحبت از مصرف آنتی‌اکسیدان می‌شود، بسیاری از ما به دنبال مصرف قرص و مکمل‌های حاوی آنتی‌اکسیدان می‌رویم، درحالی‌که دانشمندان تأکید می‌کنند که بهتر است این ترکیبات از طریق مصرف مواد غذایی وارد بدن شوند.

کامبوچا (مخصوصاً کامبوچایی که از چای سبز تهیه شده است)، سرشار از آنتی‌اکسیدان است و طی آزمایشات ثابت شده که تا 70 درصد سموم وارد شده به کبد را پاک‌سازی می‌کند و خواص زیادی برای آن به ارمغان می‌آورد. این مقدار رقم بسیار بالای بوده و از این چای کامبوجا از بسیاری بیماری‌های کبدی پیشگیری می‌کند.

خواص چای کامبوچا برای سرماخوردگی

یکی از ترکیبات اصلی کامبوچا، استیک اسید است که باعث مرگ باکتری‌های بیماری‌زا، قارچ‌ها و عوامل عفونت می‌شود. هوا سرد شده و ممکن است سرماخوردگی و گلودرد مهمان چند روزتان باشد. چای کامبوچا اگر خواص زیادی برای سرماخوردگی دارد اما شاید آن را درمان نکند اما شک نکنید که درمان بسیار مناسبی برای گلودرد شماست.

نکته‌ای که بسیار حائز اهمیت و قابل توجه این است که چای کامبوچا یا کابوجا برخلاف داروهای آنتی‌بیوتیک رایج در داروخانه‌ها، به باکتری‌های مفید بدن هیچ آسیبی نمی‌رساند و سر و کارش فقط با موارد بیماری‌زا است و از این رو خواص زیادی برای بدن دارد.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آیس کافی به سبک دهلی در خانه

کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی

متأسفانه بیماری‌های قلبی بیشترین آمار مرگ در کل جهان را به خود اختصاص داده است. خوشبختانه بیماری‌های قلبی با تغذیه سالم و ورزش منظم تا حدودی قابل‌پیشگیری‌اند؛ اما چای کامبوچا چگونه از بیماری‌های قلبی پیشگیری می‌کند؟ یکی از تأثیرات این چای، کاهش قابل توجه کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) در یک دوره بسیار کوتاه است (1 ماهه).

کلسترول بد و کلسترول خوب خود از اصلی‌ترین عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند که با تعدیل میزان آن‌ها، خطر بیماری قلبی تا حدود زیادی فروکش می‌کند. از طرفی هم چای (خصوصاً چای سبز) از اکسید شدن و رسوب کردن کلسترول بد پیشگیری می‌کند تا باعث گرفتگی رگ‌ها نشود.

به‌صورت کلی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در افرادی که چای می‌نوشند، 31 درصد کمتر از بقیه است که این خود برای چای کامبوچا هم صدق می‌کند.

چای کامبوجا و خواص آن در کنترل دیابت نوع 2

امروزه دیابت به یکی از شایع‌ترین بیماری‌های جهان تبدیل شده است و به دلیل تغذیه و سبک زندگی نادرست، کنترل قند خون یکی از معضلات افراد دیابتی است. آزمایش‌هایی که روی تأثیر و خواص چای کامبوچا در درمان دیابت انجام شده، نشان می‌دهد که این چای در فرآیند هضم و جذب کربوهیدرات‌ها اختلال ایجاد کرده و نمی‌گذارد قند خون بعد از غذا خوردن بالا برود.

علاوه بر این، چای کامبوچا مانند چای ماسالا از چای سبز گرفته می‌شود که خود چای سبز تأثیر چشم‌گیری در کاهش میزان قند خون دارد. ناگفته نماند مطالعات گسترده نشان داده که افرادی که چای سبز می‌نوشند تا 18 درصد کمتر به دیابت مبتلا می‌شوند.

چای کامبوچا و پیشگیری از سرطان

خواص چای کامبوچا برای درمان و پیشگیری از سرطان نیز قابل توجه است. هر ماده غذایی که حاوی آنتی‌اکسیدان و پلی فنول باشد، در پیشگیری از سرطان بسیار مفید عمل می‌کند.

آزمایشاتی که روی این چای صورت گرفته، نشان داده که پلی فنون موجود در این چای، از گسترش و تکثیر سلول‌های سرطانی پیشگیری کرده و همچنین تأثیر بسزایی بر روی نابودی و از بین بردن سلول‌های سرطانی دارد.

در کل چای کابوجا به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان، در صورتی که در دمای مناسب نوشیده شود تا حدود زیادی در پیشگیری از سرطان مؤثر است اما نوشیدن چای داغ حالا چه کابوچا چه چای دیگری باعث بروز سرطان حلق و مری می‌شود.

طرز تهیه چای کامبوچا

در صورتی که می‌خواهید چای کامبوجا را در خانه تولید کنید، یادتان باشد که درست کردن این چای بسیار حساس بوده و با کوچک‌ترین اشتباه در تخمیر آن، ممکن است صدمات جبران ناپذیری وارد کرده یا حتی منجر به مرگ شود؛ بنابراین توصیه می شود خیال خود را راحت و آن را از بیرون تهیه کنید.

چای کامبوچا را از کجا تهیه کنیم؟

می‌توانید این چای را به‌راحتی از فروشگاه‌ها یا وب‌سایت‌های معتبری مانند باسلام و کامبوجا خریداری نمایید. این محصولات بدون الکل بوده و در حین خرید مواردی را تهیه کنید که حاوی مقادیر کمتری شیرین‌کننده مصنوعی باشند.

سخن آخر

چای کامبوچا ازجمله چای‌های بسیار مفید است و متعاقبا خواص زیادی هم دارد. گارچه که تحقیقات انجام گرفته بر روی خواص این چای هنوز در مراحل اولیه خود هستند اما وجود مقادیر زیاد پروبیوتیک و آنتی‌اکسیدان، این چای را به یک انتخاب عالی برای پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها، کاهش وزن و لاغری تبدیل کرده است.

درصورتی‌که می‌خواهید این چای را در منزل آماده کنید، سعی کنید قبل از مصرف، از روش تخمیر و آماده بودن آن اطمینان حاصل کنید زیرا که این چای درصورتی‌که به خوبی تخمیر نیابد، می‌تواند بسیار مضر باشد.